Thursday, September 11, 2008

September Quiz-The Civil Rights Movement


1. Whose writings and practices inspired Martin Luther King Jr. and other nonviolent civil rights protesters? 

(A) James Meredith

(B) Mohandas Gandhi

(C) Henry David Thoreau


2. Which earlier decision did the Supreme Court’s 1954 Brown v. Board of Education of Topeka, Kansas decision reverse?

(A) Milliken v. Bradley

(B) Dred Scott v. Sanford

(C) Plessy v. Ferguson


3. The Supreme Court ruled in Brown v. Board of Education of Topeka, Kansas, that

(A) Affirmative action constituted reverse discrimination

(B) Poll tax requirements for voting in federal elections were illegal

(C) Segregated public facilities were unconstitutional


4. During what event did Martin Luther King Jr. first become a nationally prominent figure?

(A) The Selma campaign

(B) Freedom Summer

(C) The Montgomery bus boycott


5. During what event did Martin Luther King Jr. deliver his famous “I have a dream” speech?

(A) The Selma campaign

(B) The Birmingham campaign

(C) The March on Washington


6. Who was the first African American to serve on the Supreme Court?

(A) Clarence Thomas

(B) Earl Warren

(C) Thurgood Marshall


7. In the early twentieth century, civil rights activist Marcus Garvey pushed for

(A) Resettling all American blacks in Africa

(B) Additional constitutional amendments to protect black rights

(C) A race war


8. Which methods did the NAACP primarily employ in order to achieve civil rights goals? 

(A) Nonviolent methods of protest such as the sit-in tactic

(B) Violence to push for social change

(C) Legal tactics to win victories for the movement


9. Eisenhower sent federal troops to desegregate public high schools in Little Rock, Arkansas, in 1957 mainly because

(A) He agreed with the Supreme Court’s decision in Brown v. Board of Education

(B) Governor Faubus’s use of the National Guard to prevent integration challenged federal authority

(C) He feared riots would erupt throughout the South


10. What was President Eisenhower’s response to the Brown v. Board of Education decision?

(A) He said nothing

(B) He publicly denounced it

(C) He tacitly supported it


11. What happened during the Freedom Summer campaign of 1964?

(A) Civil rights activists boarded interstate buses in the South to protest racial segregation

(B) White activists from the North held voter registration drives in the South

(C) Martin Luther King Jr. led 200,000 people in the March on Washington


12. In which city did the most infamous and destructive race riots of the mid- to late 1960s occur?

(A) Los Angeles

(B) Detroit

(C) Atlanta


13. What was the main reason Lyndon B. Johnson promoted civil rights?

(A) He wanted to distract the public from the war in Vietnam

(B) He wanted to unite the Democratic Party after Kennedy’s assassination

(C) He had always supported civil rights throughout his political career


14. The Civil Rights Act of 1964 differed from all previous pieces of civil rights legislation and Supreme Court decisions in that it

(A) Specifically protected blacks’ right to vote in federal elections

(B) Banned segregation in federal offices

(C) Also outlawed gender discrimination


15. Why did Malcolm Little change his surname to “X”? 

(A) To represent his spiritual transformation after becoming a Muslim

(B) To represent the black people’s ancestry lost due to slavery

(C) To represent all black Americans who had died at the hands of white supremacists


16. James Meredith was the first African-American

(A) Student to attend Central High School in Little Rock, Arkansas

(B) Student to attend the University of Mississippi

(C) Secretary of state


17. What did Rosa Parks protest in 1955?

(A) A black code

(B) A poll tax

(C) A Jim Crow law


1 comment:

Andrea said...

1. B
2. C
3. C
4. C
5. C
6. C
7. A
8. C
9. B
10. A
11. B
12. A
13. B
14. C
15. B
16. B
17. C